Connect with us

Szukaj, a znajdziesz...

Chaos Vault

K-O

Mithras „Behind The Shadows Lie Madness”

Wydawca: Candlelight Records

W życiu nie zetknąłęm się z nazwą Mithras i jakoś nie czułem z tego powodu pustki w swoim życiu, miałem apetyt, dobrze spałem, w życiu erotycznym, dziękuję, również nie narzekałem – jednym słowem nie czułem, że czegoś by mi brakowało. No i pewnego dnia było mi dane usłyszeć nowy opus Anglików. I wiecie co? Nic się nie zmieniło, ni na plus, ni na minus.

Mithras obecnie jest duetem, a recenzowany właśnie „Behind The Shadows Lie Madness” to ich trzeci album. Sam zespół powstał w 1998 roku, w rok wydania krążka Morbid Angel „Formulas fata To The Flesh” i dwa lata przed wydaniem „Gateways To Annihilation” tegoż. Czemu piszę, o tym zdawać by się mogło, mało znaczącym fakcie? A no bo wielce prawdopodobne jest, że ten pierwszy album zdeterminował Anglików do założenia zespołu, a drugi z wymienionych wskazał im drogę, jaką podążają. Bowiem „Behind The Shadows Lie Madness” brzmi niemalże identycznie co zespół z Tampy. Mało tego, same kompozycje są aranżowane w sposób, który nachalnie kojarzy mi się z morbidowskim albumem na „g”. Mithras gra death metal, pełen brutalnych riffów, perkusyjnych kanonad a wszystko podkreśła wokal Raynera nieodparcie kojarzy mi się z barwą Steve’a Tucker’a. wyjątkiem jest „To Fall From The Heavens”, gdzie growl przeplata się z patetycznym, czystym wokalem, dając jednak mizerny efekt – jeśli miał to być jeno eksperyment to nietrafiony niestety i nie polecam na przyszłość zespołowi eksplorowanie podobnych rejonów. Zapętlone aranżacje na trzecim dziecku Mithras chwilowo są ciekawe, a chwilowo nudne, a przy tym mamy lepki i brudne palce od biurowej kalki, dzięki której zespół skopiował je z utworów wszechobecnego na krążku Morbid Angel. Tak samo sprawa ma się z solówkami, kiedy to Leon pracuje na miano małego Treya. No nie powiem, umiejętności muzyków stoją na niezłym poziomie, ale co z tego skoro z własnymi pomysłami, na krążku sygnowanym logiem Candlelight, krucho? Nawet okładka kojarzy (tak, wiem, skojarzenia to czasami ohydna rzecz, fuj! Hehe) mi się z frontem „Gateways To Annihilation”. I muszę gdzieś sprawdzić, czy aby autorem tejże nie jest Dan Seagrave. To chyba wszystko, co mogę powiedzieć na temat ostatniego krążka Mithras.

Jak już wspomniałem wcześniej, Mithras egzystuje sobie na brytyjskiej scenie już prawie dekadę, a „Behind The Shadows Lie Madness” to trzecia duża pozycja w ich dyskografii. Jak dla mnie, po takim okresie czasu, kapela powinna już wykazywać jakiś rozwój swego stylu. Niestety duet nadal tkwi na etapie „zróbmy to jak Morbid Angel”. Kopiowanie tego wielkiego zespołu wychodzi im nieźle (gdzieniegdzie wtrącają jakieś bardzo nieśmiałe swoje patenty), więc jeśli ktoś lubi naśladowców Treya i spółki, może po nich sięgnąć. Jeśli ktoś jednak woli oryginały, to nieszczególnie.

Ocena: 5,5/10

Tracklist:

1. The Journey and the Forsaken
2. To Fall from the Heavens
3. Under the Three Spheres
4. Into Black Holes of Oblivion
5. When the Light Fades Away
6. Behind the Shadows
7. Awaken Man and Stone
8. The Twisted Tower
9. To Where the Sun Never Leaves
10. The Beacon Beckons
11. Thrown Upon the Waves
12. Into the Unknown


Autor

14865 tekstów dla Chaos Vault

Sarkazm mu ojcem, ironia matką i jak większość bękartów jest nielubiany. W życiu nie trzymał instrumentu w ręku, więc teraz wyżywa się na muzykach. W obiektywizm recenzencki wierzy w takim samym stopniu jak we wniebowstąpienie, świętych obcowanie i grzechów odpuszczenie.

4 komentarze

4 Comments

  1. mutant

    10 września 2011 at 17:18

    idź się utop złamasie. wyrzuć wszystkie swoje płyty i przestań wogóle słuchać muzyki. niech ktoś posłucha „To fall from the heavens” i powie mi, że ten zespół nie jest genialny. ta recenzja jest do d…

  2. Oracle

    12 września 2011 at 16:21

    Hmmm… dziękuję, nie skorzystam. Całkiem nieźle pływam, a ponadto lubię swoje płyty. Posłuchałem To Fall From The Heavens” i stwierdzam, że genialny może być Morbid Angel, a nie kapela, która zbytnio wzoruje się na Trey’u i reszcie. „Recenzja do d…” ? Co to jest „d…”? Starałem się w niej chociaż utrzymać zasady ortografii, rozpoczynając zdania z dużej litery, jak to się jakiś czas temu przyjęło w polskim języku. Polecam.

  3. Mariusz

    3 lutego 2013 at 23:55

    .Behind..to bardzo dobra płyta,bez dwóch zdań jedna z lepszych jakie ukazały w tamtym czasie w Death Metalu.Myślę,ze gdyby Morbid Angel nagrało taki album to byś się podniecał,ale to tylko Mithras ,więc nie ma sensu sie rozplywac prawda?

  4. Bebzol

    31 grudnia 2021 at 04:20

    Świetna płyta, jakby Morbid Angel nagrali po G chociaż w połowie tak dobrą płytę jak ta, to byś łachy ostał że zajebiste. Poza tym tak zapożyczać to potrafią tylko jednostki wybitne. Szkoda, że jak wychodzi 10 woda po Blasphemy to jest spust recenzenta że mmm jakie dobre oldschoolowe.

Leave a Reply

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Chaosbook

Instachaos

Łapta nowe wydanie newsflesha…

chaosvault.com/newsy/newsflesh-26-37-2022

Fotę tego wydania zdobi foto autorstwa @arturtarczewskiphoto 

#blackaltar #spektrummortis #powerfromhell #mimorium #plasmodulated #adaestuo #blackmetal #thrashmetal #deathmetal #coffee #newsflesh #chaosvault
Łapta nowe wydanie newsflesha… chaosvault.com/newsy/newsflesh-26-37-2022 Fotę tego wydania zdobi foto autorstwa @arturtarczewskiphoto #blackaltar #spektrummortis #powerfromhell #mimorium #plasmodulated #adaestuo #blackmetal #thrashmetal #deathmetal #coffee #newsflesh #chaosvault
2 dni temu
View on Instagram |
1/9
No wjechał... piąteczek oczywiście, a dziś recenzja:

Mrome „Barbaric Values”

chaosvault.com/recenzje/mrome-barbaric-values/

#mrome #thrashmetall #progressive #testament #polishmetal #progressivethrashmetal #strappingyounglad #fearfactory
No wjechał... piąteczek oczywiście, a dziś recenzja: Mrome „Barbaric Values” chaosvault.com/recenzje/mrome-barbaric-values/ #mrome #thrashmetall #progressive #testament #polishmetal #progressivethrashmetal #strappingyounglad #fearfactory
4 dni temu
View on Instagram |
2/9
Jaki czwartek, taki heavy metal...

Hellhaim „Let the Dead Not Lose Hope”

chaosvault.com/recenzje/hellhaim-let-the-dead-not-lose-hope/

#helhaim #heavymetal #metal #heavy #polioshheavymetal #judaspriest #symphonic #thrusday #review #chaosvault
Jaki czwartek, taki heavy metal... Hellhaim „Let the Dead Not Lose Hope” chaosvault.com/recenzje/hellhaim-let-the-dead-not-lose-hope/ #helhaim #heavymetal #metal #heavy #polioshheavymetal #judaspriest #symphonic #thrusday #review #chaosvault
5 dni temu
View on Instagram |
3/9
Dzisiaj tylko obrazki, fotorelacja z Vltimas, Obsidian Mantra z gdańskiego klubu Grizzly Drizzly od @infernal_photo 

chaosvault.com/fotorelacje/vltimas-obsidian-mantra-gdansk-klub-grizzly-drizzly-22-06-2022/

#vltimas #obsidianmantra #blackmetal #deathmetal #progessive #progressivedeathmetal #portugal #poland #polishdeathmetal #live ##livephoto #chaosvault
Dzisiaj tylko obrazki, fotorelacja z Vltimas, Obsidian Mantra z gdańskiego klubu Grizzly Drizzly od @infernal_photo chaosvault.com/fotorelacje/vltimas-obsidian-mantra-gdansk-klub-grizzly-drizzly-22-06-2022/ #vltimas #obsidianmantra #blackmetal #deathmetal #progessive #progressivedeathmetal #portugal #poland #polishdeathmetal #live ##livephoto #chaosvault
6 dni temu
View on Instagram |
4/9
Dzisiaj relacja Oracle z Guns N’ Roses; Praga, Lotnisko Letňany; 18.06.2022

chaosvault.com/relacje/guns-n-roses-praga-lotnisko-letnany-18-06-2022/

#gunsandroses #rock #hardrock #heavy #heavymetal #metal #axlrose #slash #california #live #chaosvault
Dzisiaj relacja Oracle z Guns N’ Roses; Praga, Lotnisko Letňany; 18.06.2022 chaosvault.com/relacje/guns-n-roses-praga-lotnisko-letnany-18-06-2022/ #gunsandroses #rock #hardrock #heavy #heavymetal #metal #axlrose #slash #california #live #chaosvault
7 dni temu
View on Instagram |
5/9
Poniedziałek zaczynamy wywiadem z Cień

chaosvault.com/wywiady/cien-odrzuc-to-wszystko-i-przyjmij-to-co-tylko-chcesz-przyjmowac/

#cien #cień #blackmetal #polishblackmetal #blazeofperdition #exmortum #krakow #cracow #review #chaosvault
Poniedziałek zaczynamy wywiadem z Cień chaosvault.com/wywiady/cien-odrzuc-to-wszystko-i-przyjmij-to-co-tylko-chcesz-przyjmowac/ #cien #cień #blackmetal #polishblackmetal #blazeofperdition #exmortum #krakow #cracow #review #chaosvault
1 tydzień temu
View on Instagram |
6/9
Dzisiejszy zajebiście gorący newsflesh zrobił zajebiście gorący redaktur Oracle... no to jazda do czytania (edit:na focie Weregoat a nie Kawir) : 

chaosvault.com/newsy/newsflesh-25-36-2022/

#weregoat #monsveneris #signalrex #warfist #antigama #torturekiller #sigh #lupuslounge #blackmetal #deathmetal #grindcore #morningcoffe #newsflesh #chaosvault
Dzisiejszy zajebiście gorący newsflesh zrobił zajebiście gorący redaktur Oracle... no to jazda do czytania (edit:na focie Weregoat a nie Kawir) : chaosvault.com/newsy/newsflesh-25-36-2022/ #weregoat #monsveneris #signalrex #warfist #antigama #torturekiller #sigh #lupuslounge #blackmetal #deathmetal #grindcore #morningcoffe #newsflesh #chaosvault
1 tydzień temu
View on Instagram |
7/9
A dzisiaj z partyzanta relacja Oralce z: Whitesnake; Praga, O2 Universum

chaosvault.com/relacje/whitesnake-praga-o2-universum-14-06-2022/

#whitesnake #deeppurple #hardrock #rock #metal #heavymetal #hairmetal #live #prague #czech #chaosvault
A dzisiaj z partyzanta relacja Oralce z: Whitesnake; Praga, O2 Universum chaosvault.com/relacje/whitesnake-praga-o2-universum-14-06-2022/ #whitesnake #deeppurple #hardrock #rock #metal #heavymetal #hairmetal #live #prague #czech #chaosvault
1 tydzień temu
View on Instagram |
8/9
Jest Spiter, jest zabawa... Dzisiaj Łysy pisze o: 

Spiter „Bathe the Babe in Bats’ Blood” 

chaosvault.com/recenzje/spiter-bathe-the-babe-in-bats-blood/

#spiter #blackmetal #thrashmetal #punk #hardcore #transilvania #Dracula #blood #bat #devil #devilmaster #shitfucker #sexmag #review #chaosvault
Jest Spiter, jest zabawa... Dzisiaj Łysy pisze o: Spiter „Bathe the Babe in Bats’ Blood” chaosvault.com/recenzje/spiter-bathe-the-babe-in-bats-blood/ #spiter #blackmetal #thrashmetal #punk #hardcore #transilvania #Dracula #blood #bat #devil #devilmaster #shitfucker #sexmag #review #chaosvault
2 tygodnie temu
View on Instagram |
9/9

Powiedzieli...

Polecamy jeszcze

Relacje

Mocno czekałem na to wydarzenie. Dwa lata pandemii zrobiło swoje. W chuj festów, czy też mniejszych koncertów zostało odwołane, a niektóre odbywały się w...

F-J

Wydawca: Malignant Voices Productions Dzięki uprzejmości Malignant Voices i Pana Sowy, który pojawił się ze swoim kramikiem na krakowskim koncercie Mgły, miałem niewątpliwą przyjemność...

P-W

Wydawca: High Roller Records Kto by się spodziewał, że to nie żadna z kapel tak zwanej wielkiej trójki teutońskiego thrash metalu będzie wydawała w...

F-J

Wydawca: Deformeathing Productions Chciałem powiedzieć suchara o przyjmowaniu przeze mnie hostii, ale okazało się, że użyłem już tej fantastycznej krotochwili przy okazji recenzji drugiego...