Connect with us

Szukaj, a znajdziesz...

Chaos Vault

A-E

Alne „Alne”

 

Wydawca: Archaic Sound 

Rzadko kiedy spotyka się płyty przemyślane pod każdym względem. Począwszy od konceptu, poprzez dźwięki i poszczególne liryki, aż do najdrobniejszych szczegóły tyczące oprawy graficznej. I dzisiaj właśnie z takim krążkiem mam do czynienia.

 

Nie jestem zwolennikiem pisania „Za zespół X odpowiedzialny jest TEN PAN co gra w zespole Y”. Ja od PR nie jestem, więc nie muszę sztucznie podbijać wartości płynącej z muzyki danego bandu. Ustalmy więc, że Alne po prostu jest. Debiutancki krążek tego zespołu spokojnie mógłby być jednym z charakterystycznych tworów pewnego aspektu nierozerwalnie związanego z epoką buntu wobec Oświecenia, obok dajmy na to Dziadów II, Świtezianki, czy Starej Baśni. Podoba mi się podejście do liryk. Alne nie tylko głosem wokalistki, jak i wokalisty wyśpiewuje teksty (dodajmy po polsku), ale jeszcze we wkładce niesie kaganek oświaty. Pojawiają się informacje, które pewnie większości nawet nie będą znane, ale cóż zrobić – tylko ze smutkiem pokiwać głową. „Alne” moi drodzy metalowcy, to nie jest płyta metalowa. Muzykę którą słyszę określiłbym jako dość chwytliwy rock. Alne potrafi też być oniryczne, nieśpieszne. Z drugiej strony potrafi zaskoczyć porządnym, zapadającym w pamięć riffem. Niektóre utwory mogą być trudne w odbiorze ze względu na swoją konstrukcję, jak i specyficzne teksty. Są też – jak moim zdaniem najlepszy „Perunowy kamień”- kawałki, które od razu wpadają w ucho. Wokalizy w niektórym momencie nieco „żywiołakują” jeśli wiecie o co mi chodzi, a muzyka trochę niebezpieczna zbliża się do polskiego rocka z lat 90,ale to tak naprawdę drobnostki. Mnie ta płyta kupiła w całości. Mam jednak wrażenie, że sporej grupie metalowców się ta muzyka nie spodoba. Będą zespół czołgać za „gówniane granie”, albo jakieś „artrosisowe pojękiwania”, „ludyczne pierdolenie” i takie tam. Muzycy z Alne mają to pewnie w dupie i bardzo dobrze. Mam wrażenie, że to co słyszę w słuchawkach jest dokładnie tym co chcieli mi – słuchaczowi – przekazać.

 

Na koniec powiem coś, co niekoniecznie może przysporzyć popularności Alne, aczkolwiek moim zdaniem owszem powinno. W zasadzie każdy utwór z tej płyty mógłby spokojnie być puszczany na radiowej antenie, ale tylko w Programie Trzecim, a i pewnie Nowa Tradycja by zespołem nie wzgardziła.  

Ocena: 9/10

Tracklista:

01. Czarcie wesele

02. Perunowy kamień

03. Latawica

04. Serce w kamieniu

05. Piołunowa dziewczyna

06. Przystrojona słońcem

07. Melodia mgieł nocnych

08. Taniec

09. La Belle Dame Sans Merci

Autor

4265 tekstów dla Chaos Vault

Cyniczny i złośliwy chuj. Od zawsze.

4 komentarze

4 Comments

  1. KINTAKUNTE CZARNY PAPIEŻ

    1 maja 2012 at 11:37

    Jakoś tak się złożyło, że przeczytałęm o tej kapeli na Folk24, a chwilę później pojawiła się recka na CHV. Zbieg okoliczności, czy macie jakieś powiązania ? Ta kapela zdecydowanie powinna wystartować na Nowej Tradycji i być puszczana przez Gąssowskiego ( może coś mi się myli, ale chyba jednak Tobie – program z taką muzyką leci na radiowej dwójce od 12 do 13 ). Nie jest to takie nowatorskie podejście do foklu, jake prezentuje np. Otako, Żywiołak, czy Mosaik, ale mimo to zasługuje chyba na uwagę. Mnie w dwóch kawałkach dostępnych na YT spodobał się wokal damski i teksty. Dobra kapela i dobrze o Was świadczy, że jej istnienie odnotowaliście. Metaluchy i tak będą trzepać pałę nad jakimś gównianym Black Witchery, ale to już nie mój problem.

  2. Ef

    1 maja 2012 at 11:52

    Spokojnie nic mi się nie pomyliło;] Wiem, gdzie w tym kraju można zasłuchać się w „ludowiźnie”. Trójka raczej miała być opisem na muzykę z sercem, pomysłem, a nie jakieś puste popowe plumkania na zetkach i innych eremefach.

    Powiązania – poza czytywaniem – nie ma żadnego;]

  3. KINTAKUNTE CZARNY PAPIEŻ

    1 maja 2012 at 12:02

    No to polecam Tobie, jeśli nie znasz, wspomniany magazyn „Źródła” w radiowej „Dwójce” od 12 do 13 , od poniedziałku do piątku. Tyle, że tam leci już taka „wyższa szkoła jazdy”, wiejska muzyka ludowa bez żadnych mieszanek. Śpiewy babiczek ze wsi Sromy k. Krakowa, gra na skrzypkach kapeli wiejskiej z Tatr, itp. Trudno nam już zrozumieć taką sztukę, ale czasami trafiają się perełki, ponieważ takie śpiewy bywa, że mają więcej negatywnego ładunku emocjonalnego, niż niejedna blackmetalowa płyta. Kiedyś trafiłęm na program o ukraińskich pieśniach ludowych i poleciały wszystkie, które Roman wykorzystał na „Battlefields” Hate Forest – to, taka ciekawoska.

  4. Ef

    1 maja 2012 at 12:18

    Wiem co to za program;] A w muzyce, również tej „wyższej szkole jazdy” siedzę tak pi razy oko 10 lat, ale dobrze wiedzieć, że tu nie sam jestem, he he.

Leave a Reply

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Chaosbook

Instachaos

Dzisiejszy newsflesh zrobił się już w czwartek, bo kończący się weekend znowuż wysrywa „atrakcjami”… Taki los kejosowego marudera, tymczasem…

chaosvault.com/newsflesh/newsflesh-4-66-2023/

#mazeofsothoth #exelerate #solusgrief #eisenkult #tetragrammacide #whoreofbethlehem #terrorizer #nuclearholocaust #deathmetal #blackmetal #warmetal #grind #grindcore #noise #newsflesh
Dzisiejszy newsflesh zrobił się już w czwartek, bo kończący się weekend znowuż wysrywa „atrakcjami”… Taki los kejosowego marudera, tymczasem… chaosvault.com/newsflesh/newsflesh-4-66-2023/ #mazeofsothoth #exelerate #solusgrief #eisenkult #tetragrammacide #whoreofbethlehem #terrorizer #nuclearholocaust #deathmetal #blackmetal #warmetal #grind #grindcore #noise #newsflesh
4 godziny ago
View on Instagram |
1/9
Na sobotę Oracle i recenzja:

Ritual Death "Ritual Death" 

chaosvault.com/recenzje/ritual-death-ritual-death-2/

#ritualdeath #blackmetal #deathmetal #norwegianblackmetal  #black #death #metal #darvaza #teitanblood #chaosvault
Na sobotę Oracle i recenzja: Ritual Death "Ritual Death" chaosvault.com/recenzje/ritual-death-ritual-death-2/ #ritualdeath #blackmetal #deathmetal #norwegianblackmetal #black #death #metal #darvaza #teitanblood #chaosvault
1 dzień ago
View on Instagram |
2/9
Na piąteczek coś szybkiego...

Terrörhammer „Gateways To Hades”

chaosvault.com/recenzje/terrorhammer-gateways-to-hades/

#terrorhammer #blackmetal #speedmetal #thrashmetal #black #speed #thrash #metal #chaosvault
Na piąteczek coś szybkiego... Terrörhammer „Gateways To Hades” chaosvault.com/recenzje/terrorhammer-gateways-to-hades/ #terrorhammer #blackmetal #speedmetal #thrashmetal #black #speed #thrash #metal #chaosvault
2 dni ago
View on Instagram |
3/9
Dzisiaj składamy ofiarę bogini Shakti

Vadhakarmadhikarin „Vikramana Mahamedha Sandhya”

chaosvault.com/recenzje/vadhakarmadhikarin-vikramana-mahamedha-sandhya

#vadhakarmadhikain #deathmetal #blackmetal #warmetal #noise #noisecore #grindcore #kolkatainnerorder #kolkatainnerorderpropaganda #kalikshetraraktachakra #adimashtakamart #limited #chaosvault
Dzisiaj składamy ofiarę bogini Shakti Vadhakarmadhikarin „Vikramana Mahamedha Sandhya” chaosvault.com/recenzje/vadhakarmadhikarin-vikramana-mahamedha-sandhya #vadhakarmadhikain #deathmetal #blackmetal #warmetal #noise #noisecore #grindcore #kolkatainnerorder #kolkatainnerorderpropaganda #kalikshetraraktachakra #adimashtakamart #limited #chaosvault
3 dni ago
View on Instagram |
4/9
Dzisiaj słów kilka o debiucie:

Änterbila „Änterbila”

chaosvault.com/recenzje/anterbila-anterbila/

#Änterbila #nadsvest #ultrasilvam #blackmetal #folkmetal #swedishblackmetal #black #folk #metal #chaosvault
Dzisiaj słów kilka o debiucie: Änterbila „Änterbila” chaosvault.com/recenzje/anterbila-anterbila/ #Änterbila #nadsvest #ultrasilvam #blackmetal #folkmetal #swedishblackmetal #black #folk #metal #chaosvault
4 dni ago
View on Instagram |
5/9
Dzisiaj smarujemy, bo... warto...

Terrestrial Hospice „Caviary to the General”

chaosvault.com/recenzje/terrestrial-hospice-caviary-to-the-general/

#terrestrialhospice #behemoth #azarath #thunderbolt #tortorum #blackmetal #polishblackmetal #polskiblackmetal #black #metal #chaosvault
Dzisiaj smarujemy, bo... warto... Terrestrial Hospice „Caviary to the General” chaosvault.com/recenzje/terrestrial-hospice-caviary-to-the-general/ #terrestrialhospice #behemoth #azarath #thunderbolt #tortorum #blackmetal #polishblackmetal #polskiblackmetal #black #metal #chaosvault
5 dni ago
View on Instagram |
6/9
Poniedziałek, taki nie za black metalowy...

Sacred Dominions „Steel And Spirit”

chaosvault.com/recenzje/sacred-dominions-steel-and-spirit/

#secreddominions #veles #polishblackmetal #blackmetal #black #metal #dungeonsynth #chaosvault
Poniedziałek, taki nie za black metalowy... Sacred Dominions „Steel And Spirit” chaosvault.com/recenzje/sacred-dominions-steel-and-spirit/ #secreddominions #veles #polishblackmetal #blackmetal #black #metal #dungeonsynth #chaosvault
6 dni ago
View on Instagram |
7/9
Wojtuś na niedzielę... z newsfleshem...

chaosvault.com/newsflesh/newsflesh-3-65-2023/

#straighthate #deathcrusade #verminousserpent #funeralwinds #lampofmurmuur #destruction #yfel1710 #darkspace #blackmetal #deathmetal #black #death #metal #newslfesh #chaosvault
Wojtuś na niedzielę... z newsfleshem... chaosvault.com/newsflesh/newsflesh-3-65-2023/ #straighthate #deathcrusade #verminousserpent #funeralwinds #lampofmurmuur #destruction #yfel1710 #darkspace #blackmetal #deathmetal #black #death #metal #newslfesh #chaosvault
1 tydzień ago
View on Instagram |
8/9
Dzisiaj hicior ubiegłego roku opisuje Pathol:

Mag „Mag II: Pod krwawym księ​ż​ycem”

chaosvault.com/recenzje/mag-mag-ii-pod-krwawym-ksiezycem/

#mag #stonermetal #sludgemetal #doommetal #blackmetal #occultmetal #stoner #sludge #doom #black #occult #metal #chaosvault
Dzisiaj hicior ubiegłego roku opisuje Pathol: Mag „Mag II: Pod krwawym księ​ż​ycem” chaosvault.com/recenzje/mag-mag-ii-pod-krwawym-ksiezycem/ #mag #stonermetal #sludgemetal #doommetal #blackmetal #occultmetal #stoner #sludge #doom #black #occult #metal #chaosvault
1 tydzień ago
View on Instagram |
9/9

Powiedzieli...

Polecamy jeszcze

Felietony

I rok 2022 mamy z czapy. Działo się sporo. Sporo też fajnych płyt się pojawiło, wróciły koncerty i - standardowo już - dzbany wykazały...

A-E

Kontakt: Choroszcz Mam problem z tym materiałem. Internety w postaci tych kilku recenzji chwalą. Rozpływają się nad klimatem, który ma wyzierać z tego krążka....

K-O

Wydawca: Piranha Music Bardzo, ale to bardzo czekałem na kolejne wydawnictwo od zespołu Mag. Pierwsza płyta niespodziewanie zrobiła na mnie wielkie wrażenie. Czy tak...

P-W

Wydawca: Ancient Dead Productions Oracle: No i mamy pierwsze 10/10 w tym roku z mojej strony. Powiedziałbym, że dziękuję i można się rozejść, ale...